Kék fény

Mi az a kék fény és milyen következményekkel jár ha a test a túlzott mértékben van annak kitéve?
Néhány cikk elolvasása után úgy tűnhet, hogy okos döntás lehet a kék fény elleni, minden áron történő védekezés. De ez nem teljesen igaz. A kék fény nem csak a monitorok, mobiltelefonok és más digitális eszközök kijelzőiből és a TV-képernyőkből származik.

A kék fény a élet természetes része

A kék fény egy teljesen természetes forrásból is hatással van ránk. Ez nem más, mint a Nap.
A természetes kék fénynek fontos szerepe van - ébren tart minket és segíti szervezetünket felismerni a éjszakák és nappalok váltakozását. Röviden: egyensúlyban tartja a bioritmust.

Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen típusú kék fény, milyen időpontban és milyen intenzitással hat ránk.
A kék fénnyel kapcsolatos probléma pontosan a rosszkor történő, rossz mennyiségű hatásból fakad. A kék fény természetes módon fordul elő reggel, és fokozatosan csökken nap közben, majd a nap folyamán vörös színspektrummá válik. A digitális képernyők sok mesterséges kék fényt bocsátanak ki, ami elnyomja a melatonin alváshormon termelődését. A melatonin szintje a környezeti körülményektől függ. Tehát, ha PC-t, laptopot, mobiltelefont használ vagy tévét néz, mielőtt lefekszik aludni, a mesterséges kék fény leállítja a természetes alvási hormon termelését. Ez okozza az elalvással és az általános rossz alvással kapcsolatos fő problémákat.

A fény színspektruma:

Az emberi szem számára látható színspektrum egy része
Az emberi szem számára látható színspektrum egy része

A jelzett kék fény az a tartomány, amelyre mindenki figyelmeztet.

Mit okozhat a túlzott mennyiségű kék fény?

Száraz szem szindrómát és az ezzel járó kényelmetlensé­geket - égő, szúró érzés a szemben, látásromlás és homályos látás, könnyezés, nyomás a szemben, szempirosság ...

Alvási problémákat és rossz alvási szokásokat - az alváshiány megakadályozza a test megfelelő regenerálódását, ami egész napos fáradtsághoz, gyenge koncentrációhoz, csökkent produktivitáshoz, ingerlékenységhez vezethet...

Fejfájást és migrént

Hogyan lehet szabályozni a kék fényt?

Egyes vállalatok már a technológia gyártásakor gondolnak a kék fény elleni védelemre. Például az Asus és a Samsung Low-Blue Light technológiával készülő monitorokat kínálnak, amelyek csökkentik a szem megerőltetését és megakadályozzák a kék fény behatolását a szembe.

További opcióként felmerülnek azalkalmazások és appok - melyeket főleg okostelefonokkal és táblagépekkel lehet használni. A kék fény minimalizálása érdekében általában a monitor fényerejét állítják be. Ezeknek az a hátránya, hogy torzíthatják a színeket - viszont szinte mindegyiket beállíthatja egyéni igényeinek megfelelően.

Különleges védőfóliák és szűrők is kaphatóak, melyeket a kék fény kiszűréséhez a digitális eszköz kijelzőjére vagy képernyőjére kell helyezni.

Végül, de nem utolsósorban a kék fényt blokkoló szűrővel ellátott látásjavító segédeszközök segítenek szabályozni a kék fény mennyiségét.

Back to dictionary