Kontaktlencsék tisztítása peroxidos ápolószerekkel

Kontaktlencsék tisztítása peroxidos ápolószerekkel

A peroxidos kontaktlencse folyadékok a lencsék tisztításának leghatékonyabb módjai közé tartoznak. Azonban sokszor felmerülnek kérdések biztonságos használatukkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük hát Önnek a leghasznosabb, alapvető információkat.

Hogyan működik?

A peroxidos ápolószerek jelentik a leghatékonyabb megoldást a kontaktlencsék felültén lévő szennyeződések eltávolítására. Ezek az ápolószerek hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amely - egy kémiai reakciónak köszönhetően - hatékonyan eltávolítja az összes szennyeződést - akár szerves, akár nem. A tisztítási folyamat során a peroxid bomlik, az aktív oxigén pedig elpusztítja a baktériumokat és a lencsén lévő szennyeződéseket. Az ilyen típusú ápolószerek allergiások számára is alkalmasak, a csomagolás felnyitása után pedig nem áll fenn szennyeződés veszélye. Kulcsfontosságú, hogy kövesse a használati útmutatót.

Neutralizálás

A peroxidot tartalmazó ápolószerek esetében elengedhetetlen, hogy a teljes kémiai folyamat semlegesüléssel záruljon el, egy katalizátor lemezt tartalmazó, speciális tartóban, amelyet minden peroxidos ápolószerhez mellékelni szoktak. A teljes tisztítási és semlegesítési folyamat körülbelül 6 órát vesz igénybe; ez az idő azonban eltérő lehet ápolószertől függően. A reakció vége könnyen felismerhető: amikor a peroxid semlegesül, a korábban jól látható kis buborékok eltűnnek. Ekkor már újra használhatja a lencséket

A peroxidos oldatok használata lépésről lépésre:

Alaposan mossa és - egy szöszmentes törülközővel - szárítsa meg a kezeit.

Győződjön meg róla, hogy a speciális tartó tartalmazza a semlegesítő lemezt.

Távolítsa el a lencséket a szeméből és helyezze azokat a tartó "kosárkáiba". Mindegyiket a megfelelő kosárba. A bal lencséhez tartozó felet általában L betűvel jelölik meg.

Zárja le a kosarakat és öblítse le a lencséket a peroxidos ápolószerrel, a csap fölött.

Töltse fel a tartót a jelzővonalig, majd azonnal helyezze bele a kosarakat és zárja le a tartót, a fedőt megfelelően rácsavarva.

Ne mozgassa a tartót és hagyja, hogy a folyamat körülbelül 6 óra alatt befejeződjön.

Mossa meg ismét a kezeit, hogy az ujjairól ne kerülhessenek a szemébe a peroxid maradványai.

A folyamat akkor fejeződik be, amikor a peroxid lebomlásával képződött kis buborékok megszűnnek.

A neutralizáció után kiöntheti az folyadék, majd hagyja, hogy a tartó megszáradjon.

A lencséket sóoldattal (NEM peroxiddal) le lehet öblíteni, mielőtt a szembe lennének helyezve.

Mit kell elkerülni

Mivel ezek az oldatok általában kb. 3% peroxidot tartalmaznak, a biztonságos felhasználáshoz be kell tartani az ajánlott eljárást.

  • Kerülje el a nem neutralizált peroxid oldat közvetlen érintkezését a szemmel. Ilyen érintkezés kellemetlen szaruhártya égési sérülések okozhat.
  • Tisztításhoz mindig csak katalizátor lemezt tartalmazó különleges tartót használjon. Sima tárolóval használva az oldat nem semlegesül.
  • Ne távolítsa el a lencséket a tartóból, amíg a teljes folyamat be nem fejeződött.
  • Mindig a jelző vonalig öntsön ápolószert a tárolóba. Ellenkező esetben a lencsék nem tisztulnak meg, vagy az oldat kiszivároghat a folyamat során.
  • Az oldattal való felöntés után ne mozgassa a tartót. Hagyja a tokot vízszintes helyzetben a folyamat alatt.
  • Cserélje ki a tartót rendszeres időközönként, legfeljebb 3 havonta. A tárolóban található semlegesítő lemez idővel elveszíti hatékonyságát.

A többcélú ápolószerekről, amelyek a lencsék tisztítására és tárolására is használhatóak, itt találhat több információt

Hozzászólások