Szemvizsgálat és a lencse alkalmazása optometristával

Szemvizsgálat és a lencse alkalmazása optometristával

A szemvizsgálat szemésznél, illetve néhány optikában, képzett optometrista által végezhető el. Kontaktlencse használata előtt szemvizsgálat szükséges. A törvényi előírások szerint ha a beteg 15 éves vagy fiatalabb, a szemvizsgálatát kizárólag szemész végezheti el.

Mire számíthat a vizsgálat során?

Először megvizsgálják a szem általános egészségét, és megállapításra kerül minden szemhiba és azok súlyossága. Ha a vizsgálatot optometrista végezi egy optikában és kiderül, hogy az ügyfél öröklött vagy fertőzés által okozott betegségben szenved, tájékoztatja az ügyfelet állapotáról, és a megfelelő szemész specialistához irányítja. Egy optometrista jogilag nem kompetens az akut szembetegségek kezelésében, és nem írhat fel gyógyszereket.

A természetes dioptriás és fénytörési érték meghatározása

Látásvizsgálat során meghatározásra kerül a természetes dioptria erőssége, majd a refraktométer segítségével a szakember megméri a szem fénytörési értékét is. A kapott fénytörési érték ezután megerősítésre kerül egy optotip és egy teszt lencséket tartalmazó eszköz segítségével.

Ha a helyes fénytörést meghatározzák, az optometrista réslámpának nevezett eszköz segítségével megvizsgálja a szem elülső szegmensét. A lámpával további méréseket és vizsgálatokat végeznek el, mint amilyen például a szaruhártya vastagságának mérése (pachymetry).

A könny mértékének és szaruhártya görbületének meghatározása

A vizsgálat magában foglalja a könny tesztet - más néven Schirmer-tesztet -, amelynek során egy szűrő papírt helyeznek az alsó szemhéj széléhez. A könnyezés mértékét az átázott terület nagysága alapján határozzuk meg. Ez a teszt nagyon fontos, ha az ügyfél kontaktlencséket szeretne viselni, ugyanis könny hiányában a lencsék kiszáradnak, és a szeme nem tolerálja azokat. Másrészt, túlzott könnyezés esetén a lencsének nincs megfelelő tapadása és instabil. Ezt követően a keratométernek nevezett eszköz segítségével történő vizsgálat következik, a szaruhártya középső részének görbületi sugarának megállapításához.

Behelyezési folyamat

A szükséges vizsgálatok elvégzése után a szemorvos kiválasztja a megfelelő kontaktlencse-típust - figyelembe véve az ügyfél igényeit és szükségeit - és elvégzi a lencse kezdeti behelyezését a viselővel együtt. Megtanítja a lencsék beillesztését és későbbi eltávolításukat, és utasításokat biztosít a lencsék megfelelő gondozásához, beleértve a tisztítást és a tárolást is.

A kontaktlencsék alkalmazása díjköteles. A vizsgálatok és a lencsék gondozásával kapcsolatos tréning mellett fizetni kell a pár kontaktlencséért, ápolószerért és a tartóért, amelyet a viselő kap. Az árak és a procedúrák különbözőek lehetnek a betanítást végző helytől függően.

Olvassa el útmutatónkat a kontaktlencsék beillesztéséről.


Hozzászólások