Sportolás kontaktlencsékkel

Sportolás kontaktlencsékkel

Függetlenül attól, hogy a sportolást hobbiként űzi, vagy professzionális szinten folytatja, biztosan tudja, hogy a siker kulcsa nemcsak a fizikai erőnlét és ügyesség, hanem a tökéletes látás is. A sportok többsége megköveteli a jó térbeli orientációt és a mozgó tárgyra való koncentrálási képességét. Nehéz lenne például jól eltalálni a labdát, ha nem látná tökéletesen, merre is tart.

Kontaktlencse vagy szemüveg?

A sportok többségénél a kontaktlencsék egyértelműen a legjobb választásnak bizonyulhatnak. A vényköteles szemüveg gondos kezelést igényel, a körülményektől függően pedig karcolódásra, sérülésre vagy teljes törésre is hajlamos. Ha a szemüveg viselés közben törik össze, a szilánkok súlyosan károsíthatja a szemet, és az arcon vágásokat okozhatnak. Bizonyos sportok - mint, amilyen például a futás - nagyon veszélyesek lehetnek, ha vényköteles szemüveggel űzik. A szemüveggel történt balesetek által okozott szemkárosodások visszafordítha­tatlanok lehetnek, amelyeket néha még a legjobb műtéti eljárások sem tudnak orvosolni.

A kontaktlencsék nem jelentenek hasonló kockázatot, emellett pedig nincs kellemetlen érzés sem. A szemüvegektől eltérően, amelyek a mozgás és az izzadság miatt elmozoghatnak, a lencséket nem kell állandóan állítgatni. Egyszerűen fogalmazva: kontaktlencsékkel korlátok nélkül élvezheti a legtöbb sportot, kellemetlen érzés vagy bosszantó elmozgás nélkül. A szemüvegekkel ellentétben a lencsék nem zavarják a sportolást, nem esnek le, nem párásodnak be és nem akadályozzák meg azt sem, hogy napszemüveget vagy védősisakot viseljen.

Éles látás és tiszta perifériás látókészség

Képzelje el a következő szituációt: motorozás közben megelőz egy autót. Értelemszeráen a manőver során tökéletesen szeretné látni azt az autót, anélkül, hogy jelentősen el kellene fordítania fejét és ezáltal kockáztatnia az esés veszélyét. A szemüvegek ezt nem mindig tudják lehetővé tenni, mert rendszerint nem a teljes látómezőt fedik le, hanem csak a közvetlenül előttünk lévő teret. A kontaktlencsékkel oldalra is jól láthat, a lencse ugyanis nem érinti a perifériás látást. A teljes látómező korlátlanul látható lesz. Más szavakkal: minden irányban tisztán és élesen láthat majd.
Sok kontaktlencse másik vitathatatlan előnye az, hogy UV-szűrővel is fel vannak szerelve. A kontaktlencsék UV-szűrője, napszemüveg használattal kombinálva fokozza a szem védelmét a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. Ha a szabadban sportol, szemei hálásak lesznek a kettős védelemért, és nem kell majd attól tartania, hogy látását a nap károsítja.

Napi kontaktlencsék - a legjobb megoldás

Ha vényköteles szemüveget visel és nem akarja teljesen lecserélni azt lencsékre, mivel szereti viselni azt a hétköznapok során, de sportolás során érthető módon nem szeretné viselné, akkor a napi, eldobható kontaktlencse lehet Önnek a legjobb megoldás. Sportolás előtt egy új, steril pár napi lencsét helyez be, amelyet egyszerűen eldob miután végez. A következő alkalommal pedig egyszerűen csak egy újabb, friss párt használ el. Ezzel kiküszöbölheti a lencsék tárolásával és fertőtlenítésével járó pénzügyi költségeket és fáradalmakat.
Sportolóknak az egyik legjobb opció a TopVue Elite+ lehet, amelyet a viselők 99%-a jól tolerál, és amely akár érzékeny szemű viselők vagy allergiás felhasználók számára is megfelelő lehet. A TopVue Elite+ elérhető 10 darabos kiszerelésben is, amely ideális lehet például nyaraláshoz, sportot magába foglaló és egyéb tevékenységekhez.Hozzászólások