Segítségre van szüksége a kontaktlencsék megtalálásában?

Segítségre van szüksége a kontaktlencsék megtalálásában?

A kontaktlencse-piac hatalmas. Rengeteg gyártó márkája közül választhat. Ha úgy dönt, hogy kontaktlencséket akar viselni, és nem tudja, hogy melyik típust válassza, akkor először is gondolja át, hogy milyen gyakran és hány órán keresztül fog majd lencséket viselni. Minen nap viseli majd azokat, vagy csak alkalmanként fogja használni, például aerobikhoz vagy esti focizáshoz?

Segítségre van szüksége a kontaktlencsék megtalálásában?

A kontaktlencse remek alternatívája a vényköteles szemüvegnek, méghozzá azért, mert vannak olyan helyzetek, amikor a szemüveg viselete zavaró.
Nem kell attól tartani, hogy a kontaktlencséket viselve rosszabb lesz majd látása, mint a vényköteles szemüveg használatakor; ha a szemorvos segédletével történő, kezdeti alkalmazás helyes, akkor a látásélesség pontosan megegyezik majd.
A kontaktlencsék legnagyobb előnye, hogy a viselő látását nem korlátozza a szemüvegkeret. A kontaktlencse ráilleszkedik a szemre, Ön pedig teljes látóterére minőségi látást tapasztalhat.

Kontaktlencse gondozás

Kontaktlencse gondozás

A lencsék kiválasztásakor azt is meg kell fontolni, hogy mennyire áll készen a lencsék gondozására. A lencsék beillesztése egy pár másodperces művelet, néhány napos gyakorlat után. Kivételt követőem - amely nem tart tovább 10 másodpercnél - ápolószert kell csepegtetni a kontaktlencsére, majd ujjal a lencse mindkét oldalát óvatosan meg kell dörzsölni a tenyérben vagy a kéz hátoldalán - ahol általában a bőr lágyabb és tisztább. Ezt követően több órán keresztül egy ápolószerrel feltöltött tokba kell helyezni. Azok számára, akik nem akarnak ezzel a procedúrával bajlódni, megfelelő alternatíva lehet az: egynapos kontaktlencse. Ezekből minden nap egy új párt kell behelyezni, amelyet aztán a nap végén el kell dobni. Mivel ezekkel semmilyen lencseápolás nem szükséges, ez a legkényelmesebb, legkevésbé kockázatos és legsterilebb opció. A napi lencsék viselése a specialisták szerint a legegészségesebb megoldás.

A kontaktlencsék kiterjesztett viselete

Ha szükséges kontaktlencsét viselve aludnia, akkor az optometrista kiválaszt majd Önnek egy ehhez megfelelő márkát az optikában. A lencsék piacán számos olyan termék található, amely alkalmas alvás közbeni viseletre is - pl. Biofinity, Acuvue Oasys, Air Optix Night és Day Aqua, stb. Azonban az úgynevezett kiterjesztett, vagy éjszakai viseletre alkalmas lencsék használata nem mindenki számára lehetséges. Általánosan javasolt, hogy az ilyen felhasználást kifejezetten jóváhagyja a szemész. Még a szakértők között is sok a vita a viseleti időtartamról. Például a Biofinity gyártója a kontaktlencsék folyamatos jellegű visletét 30 napra és 29 éjszakára határozta meg; azonban sokan nem javasolják a 7 napot meghaladó folyamatos viseletet sem.

A folyamatos viselettel kapcsolatos lehetséges kockázatok

A napi viselettel összehasonlítva a kontaktlencsékkel kapcsolatos szemfertőzések és egyéb szövődmények ötször olyan gyakoriak kiterjesztett viselet során. Ha hosszabb viseleti időszakokkal használja a lencséket, akkor ellenőriznie kell, hogy szemek nyugodtak és fehérek maradnak-e -, figyelve minden esetleges irritációra vagy fájdalomra, amelyek esetén pedig azonnal reagálni kell. Rendkívül fontos, hogy a kontaktlencséket csak az optometrikus ajánlása szerint használja: reggel tegye be, este vegye ki, éjszakánként pedig fertőtlenítse és tárolja ápolószer segítségével.
Felhívjuk figyelmét arra is, hogy a szemek kontaktlencsével való kompatibilitását a környezet is befolyásolja; poros városokban és füstös környezetben a szem jobban irritálódik és feszültebb.

Kontaktlencsék ár-összehasonlítása

Összegyűjtöttük a különféle kontaktlencsék egy napos használatának hozzávetőleges költségeit:

Havi kontaktlencsék

8000 Ft 6 darabos csomag esetén = 3 pár = kb. 2700 Ft / 1 pár, ami 30 napig használható.
Kontaktlencse ápolószer = 3000 Ft, 2 hónapra (az eltarthatóság általában 3 hónap, de ha az oldatot helyesen alkalmazzák, akkor a 360 ml-es palacknak nem szabad több, mint 2 hónapig kitartania) = 1500 Ft, 30 napra
Összes költség 30 napra = 2700 + 1500 = 4200 Ft/30 = 140 Ft egy napra

Kétheti kontaktlencsék

6500 Ft 6 darab csomag esetén = 3 pár = kb. 2170 Ft / 1 pár (14 napra elegendő).
Kontaktlencse ápolószer = 3000 Ft, 2 hónapra (az eltarthatóság általában 3 hónap, de ha az oldatot helyesen használják, akkor a 360 ml-es palacknak nem szabad több, mint 2 hónapig kitartania) = 750 Ft, 14 napra
Költségek 14 napra = 2170 + 750 = kb. 2920 Ft / 14 = Kb. 209 Ft, 1 napra

Napi kontaktlencsék

30 darabos csomag = 15 pár lencse = 6000 Ft.
Nincs szükség ápolószerre.
Költség 1 napra = 6000/15 = napi 400 Ft


Hozzászólások