Lencsék viselésekor tapasztalt kényelmetlenség

Lencsék viselésekor tapasztalt kényelmetlenség

A szem egy nagyon érzékeny szerv, a kontaktlencsék viselése ezt az érzékenységet a határokig teszteli. A szem egészségének és kényelmének biztosítása érdekében a lencsék viselése során gondoskodnia kell arról, hogy kontaktlencséje az Önnek legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkezzen és a lehető legjobban gondoskodni is kell róla. Melyek a kontaktlencsével kapcsolatos kényelmetlenségek leggyakoribb kiváltó okai és hogyan lehet megakadályozni azokat?

A lencsék fontos jellemzői

A kényelem a jól kiválasztott paraméterekkel kezdődik: dioptria, görbület, átmérő, tengely és cilinder. Ezeket az információkat egy szemész szakember adja meg Önnek, konkrét kontaktlencse ajánlások kíséretében, amelyek az Ön számára a lehető legjobban megfelelnek, beleértve a víztartalmat és az oxigénáteresztő képességet . A specialista által előírt paraméterek figyelmen kívül hagyása kényelmetlenséget okozhat homályos vagy ingadozó látás formájában, ami pedig fejfájást okozhat. Ezen kívül a lencséje túl laza is lehet, így kieshet a szemből vagy rosszul helyezkedhet el rajta, fájdalmat vagy irritációt okozva.

A lencsék kényelmét befolyásoló további tényezők lehet még: a tökéletesen sima felület, a lencse rugalmassága és az egyenletesen vágott vékony élek. A lencse felületének simasága és a vékony élek minimális súrlódást biztosítanak a lencse és a szemhéj között. A folyamatos használat azonban rontja a lencsét, így a felülete már nem lesz olyan sima, mint amikor először volt viselve; növekszik a súrlódás, a szem pedig irritálódhat. A rugalmasság biztosítja, hogy a lencse a lehető legjobban alkalmazkodjon a szemhez. A kényelmetlenségek megelőzése érdekében olyan ápolószert kell alkalmaznia, amelyek nemcsak tisztítják a lencséket, hanem gondoskodnak is azokról.

Hidratálás és száraz szemek

A lencse kényelmetlenségének leggyakoribb oka a száraz szem. Az elégtelen könnytermelés és a sérült könnyfilm égető érzést okozhat a szemében. Célszerű lehet magasabb víztartalmú kontaktlencséket választani, valamint olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a lencsék hidratálását a tisztítás és tárolás során. A szemcseppek és a mesterséges könnyek szintén nagy segítséget jelentenek a száraz szemérzet ellen és segítik a kényelmet olyan helyzetekben is, amikor a lencséket nem tudja éppen kicserélni vagy megtisztítani. Ezért jó, ha mindig van Önnél szemcsepp vagy szemspray.

Szemcseppek és szemspayk megjelenítése

Emberi tévedésből adódó problémák

Ha kétheti vagy havi lencséket hord, mindig alaposan meg kell tisztítani a lencséket. Egyes kontaktlencse viselők gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a tisztításra, és nem megfelelően tisztított, szennyeződött lencséket viselnek. Ettől a hanyagságtól eltekintve számos egészségügyi probléma is felmerülhet az ajánlott procedúráktól való eltérés miatt, mint amilyen például az éjszakai viselésre alkalmatlan lencsékben való alvás. Ezen betegségek egy része kezelhető, míg mások visszafordítha­tatlanul károsíthatják a szemet. Ezért fontos megfelelő gondossággal kell eljárni.

Kontaktlencse ápolószerek megjelenítse

"Friss lencse" - "jobb lencse"

Minden kontaktlencse ápolással kapcsolatos probléma elkerülhető, ha a napi lencsék használata mellett dönt. A napi kontaktlencsék a lehető legegészségesebb és legkényelmesebb változatok. Minden reggel új, tiszta lencsét tesz be, amelyet este egyszerűen kidob. Nem kell aggódnia a megfelelő ápolószer kiválasztása miatt, és megtakarítja a többször használatos kontaktlencsék tisztításával töltött időt.

Napi lencsék megjelenítése

Nincs több kényelmetlenség! Ha továbbra is bármilyen kényelmetlenséget tapasztalna, írjon nekünk. Igyekszünk tanácsot adni!

Ezek is érdekelhetik Önt:

A napi lencsék használatának előnyei
Szemvizsgálat és a lencse alkalmazása

Hozzászólások