Kontaktlencséi beillesztése

Kontaktlencséi beillesztése

Amire mindig emlékezni kell

A szem az emberi test egyik legérzékenyebb szerve; a szennyeződések és/vagy baktériumok, amelyek piszkos kezekkel a szembe kerülhetnek, irritációt és - rosszabb esetben - fertőzést is okozhatnak. A lencse behelyezése előtt be kell tartani a megfelelő higiéniát és mindig alaposan meg kell mosni és szárítani a kezeket.
A lencse behelyezése előtt nem tanácsos smink felvitele; a smink ugyanis a szembe kerülhet, szakadást és égető érzést okozhat, ami a beillesztés folyamatát nagyon kényelmetlenné teheti. A smink miatt a lencsék nem lennének képesek megfelelően tapadni a szeméhez, és irritációt okoznának.

Lencsék behelyezése, tíz lépésben

 • Üljön le egy tükör elé, lehetőleg egy jó nagy tükör előtt, ha kezdő kontaktlencse viselő. Az új buborékcsomagolás felnyitása előtt - ez az alapoldattal feltöltött, műanyag, kapszula-szerű tok, amelybe a gyártó a lencsét helyezi teszi - azt óvatosan rázza meg; Ha a lencse a buborékcsomagolás falához tapadt volna, ez a művelet felszabadítja majd.

 • Csak az ujjhegyeket használva, óvatosan távolítsa el a kontaktlencsét a buborékcsomago­lásból. Hosszú körmökkel óvatosabban kell lenni a kezeléskor, mivel maga a lencse szakadhat vagy annak széle letörhet. Lencse szakadás esetén a gyártó nem fogad el reklamációt.
  Kontaktlencsék beillesztése
 • Miután eltávolította a kontaktlencsét a buborékcsomago­lásból, szárítsa meg a mutatóujját, ha nedves lett, annak érdekében hogy jobban tudja tartani a lencsét.

 • Ellenőrizze a kontaktlencse profilját, hogy az esetleg ki van-e fordulva. Egyes lencsék felületén van egy jelölés, amely jelzi a lencsék irányát. Például a Johnson & Johnson termékeket az 1 2 3 számkód azonosítja. A számoknak növekvő sorrendben kell lenniük. Ha a lencsén nincs oldal jelző, akkor az éles szélek nélküli oldalt kell keresni. A lencse széleinek felfelé kell nézniük, a teljes lencsének pedig gömb alakúnak kell lennie.

 • Ellenőrizze a lencsét kívülről, hogy lássa, hogy a megfelelő helyzetben van-e, és hogy nincs-e elfordulva.

 • Mindig a jobb szemmel kezdjen, és tartsa be ezt az eljárást, hogy elkerülje a lencsék véletlen felcserélését.

 • Helyezze a könyökét az asztalra, hogy a kezei ne remegjenek, és a tükör a lehető legközelebb maradjon.

  kontaktlencse behelyezés
 • Óvatosan húzza le az alsó szemhéjat a jobb középső ujjával. Másik kezének mutatóujjával pedig húzza fel a felső szemhéjat, hogy az ne akadályozza.

 • A lencse behelyezésekor nézzen közvetlenül a tükörbe, és óvatosan helyezze a lencsét a szemére - nézz fel és le, engedje el a szemhéját, és próbáljon meg pislogni. Ha alkalmazás közben szennyeződés kerül a lencsére és irritálja a szemet, csúsztassa le ujjával a szem fehér részéhez. A könnye elmossa majd a szennyeződéseket. Vagy a lencsét el is távolíthatja, leöblítheti az ápolószerben, és megismételheti a teljes eljárást. Cserélje ki a lencsét egy újra, ha a kellemetlenség továbbra is fennáll.

 • Tegye ugyanezt a bal szemmel is. A lencsét a bal szembe is teheti ugyanúgy, mint a jobb szembe: jobb kézzel, vagy fel is válthatja a kezet, amit behelyezéshez használ. Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb eljárást.

Megfelelően lett behelyezve a lencse

Helyesen illesztette be a kontaktlencsét, ha élesen lát vele, és nem érzékel idegen testet a szemben.
Ha szemei a nap folyamán kiszáradnak - nem elegendő pislogás miatt (pl. tévé vagy monitort használata), akkor ajánlatos nedvesítő szemcseppet használnia. Egyszerűen cseppentsen naponta kétszer vagy az igényeinek és a terméknek megfelelően.

Kontaktlencsék eltávolítása

kontaktlencsék eltávolítása

 • Először mossa meg kezeit, és törölközővel alaposan szárítsa meg őket Üljön le egy tükör elé.

 • Bal keze mutatóujjával húzza le az alsó szemhéját, és csúsztassa a lencsét az ujjával a szem fehér részére, ahol jobban megtapad, mint a szaruhártyán.

 • Óvatosan nyomja össze a lencsét a hüvelyk- és mutatóujja segítségével, hogy az ne préselődjön össze túlzottan. Megfelelően eljárva mellett a lencse az ujjai között marad, és könnyen eltávolítható lesz a szemből.

 • Az így eltávolított kontaktlencsét ezt követően meg kell tisztítani a tenyérben vagy a kéz hátsó felén, majd a ápolószerrel feltöltött tárolóba kell helyezni. A lencsét a tartóban kell hagyni a megtisztulásához szükséges ideig.

Hozzászólások