Kontaktlencse tokok

Kontaktlencse tokok

Kontaktlencse-viselőként kontaktlencse tároló nélkül nem lehet meglenni. Olvassa el az összes fontos információt és tippeket erről a kis szükségszerűségről, és megtudhatja, hogyan javíthatja a lencseápolással kapcsolatos higiéniai szokásait, és hogyan kezelheti megfelelően a kontaktlencse tartókat. A tartók nem csupán a többnapos lencsék viselőinek szükségesek. A kontaktlencse-tokok mellett praktikus szetteket is találhat a napi kontaktlencsék tárolására.

Milyen gyakran és miért kell cserélni a tartót?

A gyártók leírásai azt javasolják, hogy a tartó legyen lecserélve "minden alkalommal, amikor új palack ápolószert kezd használni valaki". Azt pedig legfeljebb 3 hónappal a palack első kinyitása után kell megtenni. A kontaktlencse tartó cseréjének fontosságát a felhasználók nagyban alábecsülik. A tok veszélyes baktériumforrás lehet. Szennyeződhet például, amikor az ujjak érintkeznek a fedéllel vagy a tartó oldalával. Ezután a baktériumok könnyen elszaporodhatnak és eljuthatnak az tartóban lévő kontaktlencséhez. Semmiképp sem szabad alábecsülni azt a tényt, hogy alaposan meg kell mosnia és szárítania a kezét, mielőtt elkezdené a lencse beillesztését vagy eltávolítását.

Hogyan lehet a tartóról megfelelően gondoskodni?

Mindig tartsa tisztán a tartót. Minden használat után öblítse el friss oldattal, és hagyja levegőn megszáradni. A száraz környezet a baktériumok és a gombák nagy ellensége. Ha megszokta, hogy mindent, amire szüksége lehet elcsomagol és magával visz, ha dolgozni indul, akkor reggel a lencse behelyezése után tegyen el egy extra tartót is, amelyet magával vihet. Az olcsóbb tokok akár már kevesebb, mint 500 forintért megvásárolhatóak.

Semmiképp se öblítse el a tartót csapvízzel, az ugyanis sok baktériumot tartalmaz. A legveszélyesebb az acanthamoeba, ami nagyon súlyos szaruhártya-gyulladást okozhat, amely hosszú távú kezelést igényel és nagyon hosszú ideig lehetetlenné teszi a kontaktlencsék használatát.

Lencsefogók és csipeszek használata

A lencsék kezelését csipesszel vagy applikátorral lehet kiegészíteni. Ezekkel nagyobb sterilitást lehet elérni. Ezen felül ezekkel a lencsét eltávolíthatja a tartóból anélkül, hogy megsérthetné azt azzal, hogy összenyomja a lencsét az ujjai és a tok között. A körmök által okozott károsodás a kontaktlencsék kezelésekor előforduló leggyakoribb sérülési mód. Minden használat előtt feltétlenül fertőtlenítse a kiegészítő kezelő eszközöket is.

Praktikus tartóban történő tárolás

Ha lencsékhez való tokot és csipeszt szeretne magával vinni, azt javasoljuk, hogy vásároljon egy praktikus többfunkciós, tükrös tárolót, amelyben mindkét tárgyat tarthatja. Ha már rendelkezik ilyen tükrös tartóval, akkor vásárolhat külön lencse tárolót is is.


Ezek is érdekelhetik Önt:

Hozzászólások