A színes kontaktlencsék típusai

A színes kontaktlencsék típusai

A színes kontaktlencsék segítenek különlegessé tenni megjelenését - szokatlan árnyalatokkal és mintákkal megváltoztatják a szem színét. Az alkalomtól függően választhat visszafogott lencséket, vagy élénk és őrülten színes változatokat. A kontaktlencsék a színkombinációkat és mintákat tekintve hatalmas választékkal elérhetőek, így csupán Önön múlik, hogy melyiket részesíti előnyben.

1. Fedő színes lencsék

Ha ilyen színes lencsét választ, akkor az írisz természetes színét teljesen fedi majd a lencse. Az ilyen típusú lencsék előállítása két különféle technológiai eljárással lehetséges, ezért a fedő színes lencséket tovább oszthatjuk 2 kategóriára:

Klasszikus lencsékre, amelyek megbízhatóan fednek, de rendkívül erős fényviszonyok között az eredeti szemszín továbbra is részben látható lehet;

3-gyűrűs lencsékre, amelyeket a fejlett - 3-Tone elnevezésű - technológiával készítik. Ez a lencsére pecsételt fekete és barna színezésből, illetve egy harmadik (például zöld) árnyalatból áll, hogy kialakuljon a végleges szín. Ez a kombináció gyűrűket hoz létre, amelyek sugárirányban terjednek a kontaktlencse közepe felé, és így tökéletesen fedik az eredeti szemszínt.

A színes, átlátszatlan (fedő) lencsék egy további részhalmaza a Crazy színes lencsék csoportja. Ezek a lencsék különösen alkalmasak figyelemre méltó kiegészítőnek partik, karneválok, cosplay, tematikus rendezvények esetén, vagy például egy filmes jelmezhez. Szokatlan és eredeti színárnyalatok és minták széles választékával elérhetőek.

Ezen kívül léteznek Crazy GLOW lencsék is, melyek UV-fény alatt felragyognak.

2. Színező lencsék

Ezek a lencsék csak kiemelik és feldobják a természetes szemszínt. A színező lencse színének a lehető legnagyobb mértékben meg kell egyeznie az írisz színével, mivel a lencsék alig fednek. Ezeket néha fényesítő, ragyogó vagy kiemelő lencséknek is nevezik. Ezeket az elnevezéseket azonban a gyártók csak marketing célból alkalmazzák, hogy igyekezzenek megkülönböztetni saját termékeiket a versenytársak lencséitől.

A színezett kontaktlencsék ebbe a csoportjába tartoznak azok a lencsék is, amelyek a szem optikai nagyítását szolgálják. A lencse külső gyűrűje optikailag megtoldja a szemet és fokozza a belső szín tisztaságát.

Színek mindenkinek

A lencséket emellett csoportosítani lehet dioptriás és dioptria nélküli kategóriákra is. Ennek köszönhetően mind a látáskorrekcióra szorulók, mind a tökéletes látással rendelkezők kiélvezhetik a szemszín változtatását. Tehát léteznek olyan színes lencsék is, amelyek csak divatkiegészítőként használhatóak, nem pedig a látási hibák javítására. Sajnos a korrigáló lencsék esetén a dioptriák tartománya nem olyan széles, mint a hagyományos (áttetsző) szférikus kontaktlencsék esetén.

Éves lencsék

A hagyományos lencsékhez hasonlóan a színes kontaktlencséket is különböző csereütemtervvel gyártják. Választhat napi, kétheti, havi, 90 napos vagy 1 éven át is használható lencséket. Ezek a kozmetikai lencsék mindegyike viselhető akár napi szinten is. A színes lencsék azonban nem alkalmasak kiterjesztett vagy folyamatos viseletre, amely során a lencse nagyon hosszú ideig - akár még alvás közben is - a szemben maradhatna. Ezért azokat éjjel el kell távolítani, és fertőtlenítés céljából valamilyen ápolószerben kell tárolni. Ez természetesen nem vonatkozik az egyszer használatos, napi lencsékre, amelyeket ki kell dobni használatot követően. A színes kontaktlencsék gondozásáról itt találhat több információt.


Hozzászólások