A színes kontaktlencsék gondozása

A színes kontaktlencsék gondozása

Annak érdekében, hogy a színes kontaktlencsék valóban szórakoztatóak legyenek, gondosan kell ápolni őket. A lencseápolás alapvető szabályainak be nem tartása kellemetlen irritációt, gyulladást és súlyosabb szembetegségeket okozhat, emellett pedig a gondatlan kezelés a lencsék károsodását is okozhatja. Annak érdekében, hogy a szeme valódi kényelemet élvezhessen, és a lencséit teljes élettartamuk alatt viselhesse, olvassa el figyelmesen a következő útmutatónkat...

A kulcs a higiénia

A színes kontaktlencsék gondozása majdnem teljesen megegyezik a klasszikus dioptriás lencsék ápolásával. A lencsék kezelése, felhelyezése és eltávolítása során mindig tartsa tisztán a kezeit. Piszkos kezekkel a szennyeződéseket továbbíthatja a lencsére, ami kellemetlenséget okozhat a szemek számára; vörös szem, irritáció és a szemben lévő idegen test érzetének formájában. Ne feledje, hogy a szem egy nagyon érzékeny szerv, és a látás a legfontosabb és legértékesebb érzékünk, tehát probléma esetén azonnal távolítsa el a lencséket a szeméből, és ne kockáztassa a kellemetlen következményeket.

Megfelelő ápolószer kiválasztása

Semmiképp se használjon peroxidos kontaktlencse folyadékot színes kontaktlencsékkel! A lencsék színes elemeit az ilyen ápolószer károsíthatja és akár meg is semmisítheti. Annak érdekében, hogy maximalizálja a viselési kényelmet és meghosszabbítsa a lencsék élettartamát, válasszon egy minőségi univerzális/többcé­lú ápolószert, amely tökéletesen megtisztítja a lencséket, és a lencsék tárolása során viselhető állapotban tartja azokat. Ezek közül az egyik a Gelone ápolószer. Minőségét javítja a hozzáadott nátrium-hialuronát, amely tökéletesen síkosítja a lencséket. Hosszabb csereütemtervvel rendelkező lencsék esetén a tartót, valamint az ápolószert rendszeresen cserélni kell. Legalább hetente egyszer alaposan meg kell tisztítania a tartót, és 30 naponta le kell cserélni egy teljesen újra. Ha a lencséket több mint 7 napig tárolja a tartóban, akkor a lencsék fertőtlenítését meg kell ismételni, akkor is ha idő közben nem is használta a lencséket. Ha ez előfordulna, a lencséket meg kell tisztítani, majd legalább négy órán keresztül az ápolószerben kell hagyni, mielőtt újra használná azokat.



A színes lencsék tisztítása

Maga a tisztítás a kontaktlencsék általános gondozásának egy fontos része. A lencséket éjszakára el kell távolítani a szemekből, és a tisztításhoz, fertőtlenítéshez, valamint hidratáláshoz egy minőségi ápolószerben kell azokat tárolni. A tisztítás során bizonyos alapelveket és eljárásokat be kell tartani a tartó, az ápolószer és a kontaktlencse szennyeződésének elkerülése érdekében. A kontaktlencsék megfelelő tisztításával kapcsolatos részletes információkat a lencsék tisztításával és fertőtlenítésével kapcsolatos cikkben találhat.

Megfelelő kezelés

Napjainkban a kontaktlencsék már viszonylag erős anyagokból készülnek, amelyeket a normál és megfelelő kezelés nem károsíthat. A lencsék sérülését - azok repedését vagy az élek lepattanását - a legtöbb esetét gondatlan kezelés vagy túlzott erő használata okozza. Ezért kerülni kell az lencsék éles tárgyakkal (hosszú körmök) való kezelését, és el kell kerülni a túlzott erő használatát, ha az lencsét fogóval vagy csipesszel kezeli.

Kipróbálná a színes lencséket? Válassza ki kedvencét:



Hozzászólások